Privatlivspolitik   

Opslagsinformation  ·  Servicenyt  ·  Debat

15 august, 2015

Hands-on Windows 10

Først på sommeren i år fik jeg, på min stationære computer, som mange andre, et lille Windows-symbol for neden til højre på skærmen. Klikkede jeg på symbolet var der fra Microsoft et tilbud på en gratis opgradering fra min Windows 7 Premium til Windows 10 Home. - For et par uger siden valgte jeg accept af tilbuddet. - Forleden lå softwarepakken klar til installation. - Jeg var lidt spændt, for jeg er afhængig af at en del fortsat virker af det jeg har fået tilføjet og konfigureret med på min Windows 7 og jeg havde slet ikke lyst til at spilde tid på at sætte mig ind i en masse nye narrestreger udspil fra Microsoft. Behovet var ene og alene fortsat at kunne opnå support på styresystemet i de kommende år. Kunne man få de nødvendige opdateringer på fx Windows 95 så måtte Microsoft for min skyld hellere end gerne gå tilbage dertil.

Der er fortsat meget jeg mangler at få afprøvet efter opgraderingen, men jeg kan allerede nu røbe - at jeg blev slet ikke skuffet over Windows 10.

Som C:-drev har jeg en SSD med en kapacitet på 110 GB. For at jeg her kunne beholde en flot fri arbejdsplads til Windows har jeg med Windows 7 ofte måtte lave en lidt stram diskoprydning på C:-drevet. Efter opgraderingen til Windows 10, som stort set kørte automatisk og en disk-oprydning nu efterfølgende, hvor jeg bl.a. fik fjernet indholdet fra det gemte kopi af Windows 7, en sti: Windows.old, fik jeg en ledig plads på C:-drevet på 76,9 GB. Jeg har derfor nu et reelt forbrugt plads på C:-drevet på 30.1 GB. Så flot lidt forbrugt plads havde min Windows 7 aldrig været nede på! Under opgraderingen var jeg lidt spændt på om opgraderingen ville gå galt grundet manglende arbejdsplads på drevet. Men jeg fik ingen problemer med det. - Tidligere havde jeg ellers overvejet at jeg hellere måtte få mig et større C:-drev. Behovet er væk nu.

D:-drevet, en almindelig hurtig harddisk, med en samlet kapacitet på ca 1 TB. Her har jeg alt min data og der er masser af fri plads.

Noget jeg helst ikke undværer
Tilbage til da vi brugte MS Internet Explorer 8, tæt på tiden da jeg lagde hjemmesiden aovnet.dk om i 2007, til en løsning baseret på Google Blogger, fandt jeg fra Google en så kaldt Blogger Accellerator til Internet Explorer. Med den tog det ca et kvart minut at markere en nyhed på nettet og få lagt en henvisning dertil ind på Debat eller Servicenyt. Det meste af tiden her var lige at validere relevansen af nyheden. Da jeg fik IE version 9 og senere igen version 10 så fandtes der ikke en tilsvarende Accellerator til dem, men ved at prøve mig frem så kunne jeg også her installere Acceleratoren til IE 8 – og det virkede også her uden problemer. Sjovt nok så har mig bekendt Google ikke lavet en tilsvarende Accelerator til deres Chrome, som de lavede til Microsoft Internet Explorer version 8.

Sammen med Windows 10 fik jeg nu den nye Microsoft Edge browser. Den er jeg ikke dus med endnu, og kan i skyndingen slet ikke lige se fidusen, men der lå også lidt mere skjult en Microsoft Internet Explorer 11 i den nye installation. Det viste sig at jeg også her fortsat har Acceleratoren Blogger, som må være fulgt med over. Den virker og det er jeg glad for. Faktisk var der med tiden kommet lidt småfejl med IE 10, når jeg brugte Google værktøjet, fx omkring automatikken i at lægge grafik ind, fejl, som nu er helt væk med IE 11.

Jeg havde også bl.a. Google Chrome og et Paint Shop Pro på min Windows 7. De fulgte med over på Windows 10 uden problemer.

Jeg fik med Windows 10 en del som nu igen er lidt mindre overskueligt end jeg havde selv-lært mig frem til med tidligere versioner. I en tilvænningstid vil det gå lidt ud over kreativiteten, arbejdshastigheden og sikkerheden, men situationen kunne have været værre.

Med Windows 7 Premium var kravet fra Microsoft at min sikkerhedsbackup skulle ligge på en lokal-drev, men da jeg med Windows 7 måtte smide lidt udbygninger over på D:-drevet så havde jeg ingen drev til backup. Det skal jeg have eksperimenteret lidt med nu efter jeg er kommet over på Windows 10. Jeg vil helst have denne backup på en NAS.

Ellens bærbare har en anden variant af Windows 7. Her er der kun en SSD på 340 GB som C:-drev og ingen D:-drev. Med hendes Windows 7 har vi backup liggende på NAS.

Så der er mere at få kigget på. Fx om jeg nu med min Windows 10 kan have backup på NAS og kan Ellen fortsat det efter vi har lavet hendes opgradering til Windows 10.

mvh / Herman
Relateret:

Ingen kommentarer: